BLOGI, NAISET RETKELLÄ, TALVIRETKEILY

Kevätretki Leivonmäelle

Leivonmäen kansallispuisto – National park 12 km. Jos olet ajanut nelostietä Helsingistä Jyväskylään, olet varmaan huomannut kyseisen kyltin. Itse olin monta vuotta sitten jo ruvennut suunnittelemaan retkeä kyseiseen kansallispuistoon, mutta jostakin syystä toteutuminen oli jäänyt suunnitteluvaiheeseen. Minulla oli kuva Leivonmäestä, että se olisi pieni, metsäinen kansallispuisto, ja sopiva lyhyille patikkaretkille. Kuinka väärässä olinkaan! Nyt keväällä kyseinen retki toteutui viimein, ja siitä kehittyi paripäiväinen seikkailu!

Valmiina talviretkelle

Syy, miksi itse retkeilen, on se iso vaihtelu, mitä ulkoilu voi sisältää. Jo vuodenajat ja sää tekevät retket erilaisiksi, vaikka retkikohde olisi sama. Leivonmäki antaa paljon erilaisia ulkoilumahdollisuuksia. Nyt kun olimme liikkeellä kevättalvella, meillä oli mahdollisuus liikkua suksilla jäällä. Näin pystyimme vierailemaan saarilla, jotka kesällä taas ovat saavutettavissa melomalla. Kansallispuiston itäpuolella sijaitsee kaksi saarta joista löytyvät tulentekopaikat sekä laavut. Kansallispuiston voi myös kiertää jalan merkittyjä reittejä pitkin, ja puiston suosituin reitti kulkee Joutsniemen harjanneniemelle. 

Polku pujottelee harjulla

Temppuilua jäällä

Suksilla järven jäällä ahkio perässä

Matka jatkuu suksilla

Toinen syy, miksi retkeilen, on yhteinen aika, minkä saa viettää ystävien kanssa. Hienointa on se, kun voi kokea elämyksiä jonkun kanssa, ja siitä voi myöhemmin muistella yhteisesti. Kaikki mitä retkellä tehdään, esim. leirin pystytys, suunnistaminen, ruoan valmistaminen ja jopa retken suunnittelu, niin kaikessa on kyse yhteistyöstä. Meillä on reissuporukka jonka kanssa yleensä tehdään retkiä ja vaelluksia. On hauska huomata, että on paljon rutiineja, mitä on vuosien varrella karttunut. Esimerkiksi leiriytyessä ei tarvitse paljon keskustella miten asiat tehdään, vaan kaikki tapahtuu rutiininomaisesti eri vaiheissa.

Nuotion sytyttäminen vaatii kärsivällisyyttä

Nuotio loimottaa illan hämärtyessä

Kahvi maistuu laavulla

Joskus asiat tehdään vähän liiankin samalla tavalla kuin aina, ja olemme huomanneet että esimerkiksi menu voisi vaihdella enemmän reissusta toiseen. Joitakin suosikkeja ei kuitenkaan tarvitse vaihtaa! Leivonmäen retkellä meillä oli mukana ainekset meidän luottoaterialle: Porsaanfileetä, eri kasviksia ja juureksia, sekä sulatejuustoa. Nämä alumiinifolioon käärittynä ja nuotion päälle kypsymään! Nam! Tämä ruokalaji on ollut mukana monena reissumenulla eikä se ole koskaan tuottanut pettymystä.

Gourmet-ruokaa nuotiolla

Viiden tähden ateria luonnossa 

Seuraava kirjoitettiin Halttusen laavun vieraskirjaan:

Hiihtoretkellä Harjunlahdelta Halttusen laavulle pidemmän lounaan merkeissä. Sää plussan puolella, ja aurinkokin on hetkittäin näyttäytynyt. Täältä lähdetään omia hiihtojälkiä pitkin takaisin, ja ajatuksena on yöpyä Joutsniemellä tai Lintuniemellä teltassa tai laavussa. Muita ulkoilijoita ei ole näkynyt, paitsi kaksi innokasta hiihtäjää jotka tulivat vastaan Keskisenvedellä nopealla tempolla ja leveät hymyt naamoilla :).

Varusteet talviretkelle

Eri haasteet tekevät yleensä retkistä kiinnostavimpia, ja haastavammat asiat jäävät yleensä parhaiten mieleen. Leivonmäellä päätimme haastaa itsemme ja lähdimme pimeässä hiihtämään ja vaihtamaan leiripaikkaa. Näin saatiin myös enemmän seikkailua ohjelmaan. Myös vallitsevat olosuhteet voivat tehdä retkestä haastavan, mutta se ei tarkoita sitä ettei siitä voisi nauttia. Jos olen ollut reissussa tuulisella ja sateisella säällä, jotkut ovat kyseenalaistaneet miten tuo nyt voi olla nautinnollista. Ja vastaus siihen kuuluu näin: Voi olla tilanne että on joutunut lumimyrskyyn tai kaatosateeseen, mutta kun huomaa että  tilanteessa pärjää hyvin, kun varusteet ovat oikeat, tulee aivan voittajafiilis! 

KOMMENTIT

Samanlaisia ​​blogeja


+ 27 kirjoitusta kategoriassa " Blogi, Naiset retkellä, Talviretkeily"