BLOGI, RETKEILY

Lasten kanssa metsässä – mitä hyötyä lapselle

Ulkona ja luonnossa liikkumisella on suuri merkitys siihen kuinka me voimme. Ulkoilmassa oleskelu ja kokemukset metsässä tekevät hyvää koko keholle ja hyvinvoinnille. Jopa tutkimukset ovat osoittaneet, että ulkona leikkivät lapset ovat pirteämpiä, onnellisempia, huomaavampia ja vähemmän ahdistettuja, kuin lapset, jotka viettävät enemmän aikaa sisätiloissa. Tässä muutama esimerkki miksi lasten kanssa kannattaa käydä ulkona luonnossa:

Keho ja liikkuminen

Metsässä liikkuminen houkuttelee lapsia käyttämään kehoa ja liikkeet tulevat luonnollisesti monipuoliseksi. Metsä on kuin iso leikkikenttä, jossa kiipeilytelineet ovat korvattu puilla, kivillä ja epätasaisella maastolla. Näin harjoitellaan motoriikkaa, tasapainoa ja lihasvoimaa osana liikkumista ja leikkiä.

Mielikuvitus

Metsä antaa tilaa lapsen mielikuvitukselle ja luovuudelle. Keppi voi muuttua miekaksi ja iso kivi hevoseksi. Maassa makaava tukki voi muuttua haasteeksi, jonka yli on päästävä ennen kuin matkaa voidaan jatkaa. Näin lapsi voi ajatella vapaammin, koska leikki ei ole ohjattua. Lapsi voi lähestyä maailmaa omilla kekseliäisillä tavoillaan. On hyvä muistaa, että metsässä oleskelun ainutlaatuisuus on mahdollisuus tulla yllätetyksi. Jokainen paikka metsässä on osa laajempaa tilaa, jonka lapsi voi tutkia edelleen.

Luontoa kunnioittaen

Metsässä liikuskelu opettaa myös lapselle vastuunottamista ja miten luontoa kunnioitetaan. Tässä totta kai vanhempien esimerkki on hyvin merkittävä. Lapsi oppii pysymään polulla, kunnioittamaan kasvistoa ja eläimistöä sekä seuramaan jokamiehenoikeuksia. Näin metsässä liikkumisesta ja sen kunnioittamisesta tulee rutiinia. Opitaan myös kunnioittaman ihmiselle ehkä vaarallisia asioita kuten jyrkänteitä, suomaastoja, myrkyllisiä kasveja ja muita vaarantekijöitä. Lapset ymmärtävät helposti miten asiat toimivat luonnossa, koska he ovat tiedonhaluisia.

Aistit mukana

Luonto aktivoi myös lapsen aisteja – voit nähdä, kuulla ja koskettaa metsää. Esimerkiksi voi istua pipo silmillä ja kuunnella metsän ääniä sekä samalla arvailla mistä ääni tulee. Metsän eri luonnonmateriaaleja voi kosketella ja verrata toisiinsa. Sammal tuntuu pehmeältä verrattuna kuivuneeseen käpyyn. Metsän tuoksut koetaan yleensä miellyttäviltä. Puut, maanperä, kukat ja kosteikko – kaikilla on oma ominaistuoksunsa. Metsästä löytyy myös raitista ilmaa ja se on varmasti yleisin syy miksi lapset kehotetaan ulos leikkimään.

Terveysvaikutukset

Luonto, auringonvalo ja biologinen rytmi ovat terveystekijöitä, jotka vaikuttavat positiivisesti lapseen. Metsässä oleskelulla on useita terveellisiä vaikutuksia, varsinkin kun biologisen kellon hallinta ja ulkona oleskelu antaa paremman yöunen. Maaliskuusta lokakuuhun auringonvalolla on vaikutusta ihon D-vitamiinituotantoon. D-vitamiini, joka on tärkeä luustollemme, on myös vuorovaikutuksessa useiden muiden kehon järjestelmien kanssa, kuten immuunijärjestelmään. Tämä taas puolustaa kehoa tartuntatauteja vastaan.

Lapsen ehtojen mukaan

Metsässä on hyvä muistaa että mennään pitkälti lasten ehtojen mukaan. Päivä metsässä on mieluisa jos lapsi jaksaa fyysisesti olla mukana. Taukoja kannattaa siis pitää usein ja kävelymatkan pituus kannattaa suunnitella lapselle sopivaksi. Myös lastenkantorinkkoja voi käyttää niin lapselle ei tule stressiä jaksamisesta.

lähiretkeily

KOMMENTIT

Samanlaisia ​​blogeja


+ 27 kirjoitusta kategoriassa " Blogi, Retkeily"