BLOGI, OUTDOOR-URHEILU

Melontaretki Uudenmaan amazon-joella

Siuntionjoki alkaa Vihdin alueelta ja laskee Suomenlahteen Siuntion Pikkalassa. Joki on 50 km pitkä, josta 12 km on helposti melottavaa. Se riittää hyvin eri melontaretkien toteuttamiseen. Kun liikkuu jokea pitkin, on todella vaikea uskoa, että tämä paikka sijaitsee näin lähellä pääkaupunkiseutua, tai ylipäänsä Suomessa! Vesistö muistuttaa enemmän jonkun kaukaisen sademetsän jokea, ja mielikuvitus pääsee nopeasti valloilleen, kun kelluvasta tukista tuleekin krokotiili…

Melontaretki Pikkalanjoessa

Keskellä viidakkoa

Päätimme ystävien kesken toteuttaa lyhyen melontaretken Siuntionjoella. Olimme pakanneet mukaan melontaan kuuluvat vaihtovaatteet vedenpitäviin pusseihin sekä evästä taukoa ajatellen. Vuokrasimme kajakit paikalliselta melontakeskukselta, joka sijaitsee merenrannalla ihan Pikkalan sulun lähettyvillä. Seikkailu alkoi jo alkumetreillä, kun meidän oli mentävä sulun kautta joelle. Sulun lopulta avautuessa oli maisema aivan kuin Viidakkokirjasta. Vaikka oli tuulinen päivä, se ei meitä haitannut ollenkaan, koska joki oli todella suojainen paikka. Virtaustakaan ei ollut, joten jokea pystyi hyvin melomaan molempiin suuntiin. Paikoin jokea ympäröivät puut olivat ihan kaatumaisillaan, koska joen eroosio on vienyt juuria ympäröivät maa-ainekset. Siksi joenranta muistuttaa paikoin tropiikissa esiintyvää mangrovemetsää. Välillä piti myös väistää vedestä sojottavia runkoja ja oksia.

Pikkalan sulku

Pikkalan sulun läpi kanooteilla

Uppotukkeja joessa

Silta Siuntionjoessa

Kartanoita ja siltoja

Ensimmäinen kulttuurikohde jonka ohitimme oli Pikkalan kartano. Joesta emme paljon kartanoa nähneetkään, mutta alitimme kartanon vanhan ja rustiikkisen puusillan. Saimme kokea vastakohdan, kun hetken päästä alitimme kantatie 51:n betonisillan. Tämä oli myös ainoa kohta joella, jossa kuulimme muuta kuin luonnon omia ääniä. Siltasaldo sen kuin jatkui: Seuraavaksi alitimme Pikkalan sillan, joka on osa Kuninkaantietä. Kivenheiton päästä sillalta avautui laaja näkymä Vikträskin järvelle. Melontakeskuksen ylläpitämä taukopaikka Trappberget, sijaitsee tämän

järven rannalla. Rantautumista helpottaa matala laituri ja laiturilta vievät portaat kalliotasanteelle. Kalliolta löytyvät tulentekopaikka sekä penkkejä. Meillä oli mukana polttopuita nuotion sytyttämiseen kun ruokalistallamme oli grilliruokaa. Nautittuamme eväistämme meloimme takaisin samaa reittiä. Retkeen kului n. 3 tuntia ja melontamatkaa kertyi vähän alle 3 km per suunta.

Nuotiolla evästauolla

Melontaeväät

Makkarat grillissä

Kuivattua omenaa

Melonta Siuntionjoella

Reittivalinnat

Katso kartalta reitit

Melontamatkan ja -ajan voi itse päättää, mutta suosittelisin että omatoimiselle melontaretkelle varaisi ainakin 3 tuntia aikaa. Suosituimmat reittivalinnat joella ovat seuraavat:

6 km:

Reitti jonka meloimme, Trappbergetin taukopaikalle ja takaisin melontakeskukselle, on sopiva myös perheille ja melontaa aloittaville.

12 km:

Jos haluaa enemmän kilometrejä voi meloa Sjundbyn linnalle ja takaisin. Tuulisella säällä pitää huomioida järven ylitys, johon voi mennä enemmän aikaa vastatuulessa. Myöskin täältä löytyy matala laituri, johon on helppo rantautua. Linnan viljamakasiinissa on kesäisin kahvila, Café Sjundby, mistä mm. voi ostaa kotitekoista jäätelöä – Nam! Jos historia kiinnostaa voi myös osallistua linnan opastuskierrokselle. Täältä voi vielä jatkaa pohjoisempaan, kosken ohitse.

26 km (tai 13 km per suunta):

Jos kajakin tai kanootin kantaa vielä Sjundbyn kosken ohi, voi matkaa jatkaa Pappilaan asti, joka on lähellä Siuntion kirkonkylää. Reitin voi myös meloa yhteen suuntaan, jolloin matkaa melontakeskukselta kertyy 13 km. Neuvoa kannattaa kysyä melontakeskukselta.

KOMMENTIT

Samanlaisia ​​blogeja


+ 27 kirjoitusta kategoriassa " Blogi, Outdoor-urheilu"