BLOGI

Nuku hyvin ulkona

makuupussi

1 VALITSE OIKEA MAKUUPUSSI

Hyvien yöunien merkitystä päivän kunnolle ja mielialalle ei kannata aliarvioida. Siksi on tärkeää, että löydät rutiinit ja varusteet, jotka sopivat juuri sinun yöpymisretkellesi. Oikein mukava makuupussi on hyvä alku. Makuupussin on sovittava juuri sinun vartalotyypillesi.

Oikean makuupussin valintaan vaikuttavat myös vuodenaika sekä se, minkälaisesta retkestä on kyse. Muista, että valmistajan  ilmoittamat lämpötilasuositukset ovat vain suuntaa antavia, eivät tarkkoja lukuja makuupussin sopivuudesta eri säihin. Eristyksen lisäksi tähän vaikuttavat monet muut seikat.

Lisää aiheesta:

yö teltassa talvella

2 ERISTÄ MAASTA HUOKUVA KYLMYYS

Hyvä makuualusta on tärkeä, jotta saat lisäeristystä itsesi ja maaperän välille. Makuupussissa maatessasi sen täyte litistyy allasi eikä ole
juurikaan hyödyksi. Nykyaikaiset, puhallettavat makuualustat eristävät hyvin ja tarjoavat parempaa nukkumismukavuutta kuin vanhanaikaiset vaahtomuovialustat.

Varsinkin talviretkillä vaahtomuovialusta puolustaa kuitenkin edelleen paikkaansa lisäeristeenä puhallettavan alustan alla. Lisäksi se on helppo ottaa esiin istuma-alustaksi pitäessäsi taukoja päiväsaikaan.

Lisää aiheesta:

3 SIJAINTI, SIJAINTI JA SIJAINTI

On toki mukavaa leiriytyä veden äärelle, mutta teltta kannattaa silti sijoittaa vähän kauemmas, mielellään hieman korkeammalle paikalle. Syvänteissä ja veden äärellä on usein koleaa ja kylmää, varsinkin talvella. Kesäisin korkeammalla on usein vähemmän hyttysiä, ja parhaassa tapauksessa siellä käy pieni tuulenvire.

Jos telttailet lumen aikaan, voi olla hyvä kaivaa absidi eli teltan eteisen kohdalle kuoppa – muista siksi aina lapio talviretkelle lähdettäessä. Kylmä ilma vajoaa alaspäin ja kertyy kuoppaan, jolloin teltassa on parempi sisäilma.

Mieti myös leiripaikan ääniä. Jos tiedät häiriintyväsi virtaavan veden äänistä, pystytä leiri hieman kauemmas.

Lisää aiheesta:

4 TELTOILLA JA TELTOILLA ON EROJA

Kaksikerrosteltta, jossa on sisäteltta ja ulkoteltta, on yksikerrostelttaa lämpimämpi – ja estää tehokkaammin kosteutta tiivistymästä teltan sisälle. Pystytä teltan oviaukko tuulensuojaiselle puolelle ja varmista, että kaikki telttanarut on kiristetty kunnolla. Lepattava telttakangas voi helposti pilata yöunet, eikä narujen kiristäminen kesken unien ole erityisen mukavaa hommaa.

Lisää aiheesta:

5 LÖYDÄ OMAT ILTARUTIINISI

Huolehdi, että sinulla on lämmin sekä sopivasti kuivaa vaatetta päällä ennen makuupussiin kömpimistä. Lämmittele pienen iltavoimistelun avulla: tee vaikkapa muutama juoksupyrähdys, punnerrus ja ponnistushyppy. Juo kuumaa juotavaa, josta samalla saat hieman energiaa, esimerkiksi kuumaa mehua tai mustikkakeittoa. Näin keho pysyy lämpimänä. Ota myös telttaan jotakin kuumaa termoksessa, se maistuu niin yöllä kuin esiaamiaisena makuupussissakin. Kuumalla vedellä täytetty lämpöä kestävä pullo toimii lisälämmikkeenä. Sujauta pullo sukan sisään niin se tuntuu makuupussissa mukavammalta.

6 PUKEUDU OIKEIN

Sopivasti toimii parhaiten. Jos sinulla on liikaa vaatetta päällä, saatat hikoilla ja alkaa palella. Lisäksi voi olla, että makuupussistasi tulee liian ahdas, jolloin se eristää tavallista huonommin. Kerrastossa on usein mukava nukkua. Jos kaipaat lisäeristystä, kannattaa esimerkiksi asetella untuvatakki makuupussin päälle sen sijaan, että lisäisit kerroksia makuupussin sisällä.

Pue nukkumaan mennessä kuivat, pehmeät sukat – ne saavat olosi todella mukavaksi. Pakkaa mukaan kerrasto ja sukat, joita käytät vain ja ainoastaan leiriytyessä, niin sinulla on aina lämmin ja kuiva uniasu. Pidä pipo päässä nukkuessa, tai pue päähän kommandopipo ja kaulaliinaksi merinovillainen putkihuivi. Näin voit pitää makuupussin suuta hieman avonaisena, jolloin vältät uloshengitysilmasta tiivistyvän kosteuden.

7 VIIMEINEN SILAUS

Tyyny! Ei niinkään lämmön, vaan mukavuuden takia. Puhallettavan tyynyn voit helposti korvata sujauttamalla pehmeillä vaatteilla täytetyn pakkauspussin putkihuivin sisälle. Teltan sisälle ripustettava lyhty valaisee pehmeästi ja torjuu kosteutta. Kokonaan ei tiivistyvästä kosteudesta koskaan pääse, joten ota mukaan tiskirätti, jolla voit pyyhkiä teltan sisäseinät.

Lämpimät leiritossut tuovat lisämukavuutta, varsinkin talviaikaan. Punaisella valolla varustettu otsalamppu ei herätä kavereita.

Kiitokset Peter Perssonille, joka on seikkailija, erämaaintoilija, elokuvantekijä sekä Partioaitan ruotsalaisen sisaryrityksen Naturkompanietin markkinointikoordinaattori.

Teksti Mats Nyman, kuvitus Nadia Nörbom.

365-lehti

Artikkelut on julkaistu Partioaitan 365-lehdessä numerossa 3/2019. Kolme kertaa vuodessa ilmestyvä lehti jaetaan ilmaiseksi kaikille 365-klubilaisille.

Liity 365-klubiin ja tilaa lehti »

Lue verkkolehti »

Yhdessä ulos syömään ystävänpäivänä

Tänä ystävänpäivänä syödään ulkona – kirjaimellisesti. Ilahduta ystäväsi tai rakkaimpasi ja kutsu hänet nauttimaan illallinen, nuotiokahvit tai pientä iltapalaa luonnon helmaan.

Katso sivuiltamme lisää ruokaideoita ystävänpäivälle. Sieltä löytyy myös kutsu, jonka voi jakaa ystävälle.

Yhdessä ulos syömään ystävänpäivänä »

ystävänpäivä kutsu ystävä ulos

KOMMENTIT

Samanlaisia ​​blogeja


+ 67 kirjoitusta kategoriassa " Blogi"