BLOGI, MATKAILU

Partioleiriläiset Perussa – Silmäkarkkia ja katakombeja

Tässä blogisarjan kolmannessa osassa kerromme reissun kohokohdista ja esittelemme hieman Perun eri kaupunkeja. Kolmen ja puolen viikon matka on tässä hyvin tiivistettynä, mutta toivottavasti tämän luettuasi innostut Peruun lähdöstä ja saat reissulle vinkkejä.

Lima

Perun pääkaupungissa Limassa riittää paljon nähtävää. Miraflores on Liman turvallisin, kaunein ja siistein alue, jossa asuu selvästi rikkaita ihmisiä. Majoitus Mirafloresissa on siis luonnollisesti kalliimpaa kuin muualla, mutta nähtävyyksien ja turvallisuuden takia suosittelemme sitä majoitusvaihtoehdoksi. Miraflores on täynnä kauniita puistoja sekä turisteille suunnattuja Inka-marketteja, jotka ovat täynnä matkamuistoja, kankaita ja vaikka mitä muuta. Tyynenmeren rannalla kulkee upea rantareitti, joka on kävelylenkin arvoinen. Jos olet kiinnostunut maan historiasta, kannattaa kiertää läpi kaupungin historiallinen keskusta, Centro Historico. Me käveltiin tyttöjen kanssa ilmainen turistikierros, vierailtiin muutamassa matkamuistomyymälässä, yhdessä museossa ja katakombeissa. Vanhan kirkon alle oli haudattu monta kymmentä tuhatta ruumista, joten kokemus oli todella mielenkiintoinen. Kokonaiskuvan saamiseksi kannattaa kävellä myös muualla, kuin näillä rikkaiden alueilla. Syrjemmillä kujilla elämä on aivan erilaista kuin esimerkiksi Mirafloresissa ja sieltä löytyvät paikalliset ruokatorit ovat hyvin jännittävä kokemus meille K-Citymarket ja Prisma -kansalle.

Värikkäitä käsitöitä myynnissä Perussa

Partiotytöt Perussa

Limassa on halvinta matkustaa bussilla tai metropolitanilla (joka on kuin bussi, mutta nopeampi, koska sille on varattu omat kaistat). Julkinen liikenne Perussa kannattaa todella kokea, ainakin me saatiin monet naurut ja ihmetykset kun niitä käytettiin. Taksit ovat myös melko halpoja verrattuna Suomen hintatasoon, mutta taksi kannattaa varata majoituspaikan kautta, jos mahdollista. Tai kannattaa ainakin kysellä etukäteen hintatasoa, koska turisteilta saatetaan yrittää huijata. Taksiin ei saa ikinä mennä ennen kuin on kuljettajan kanssa sopinut kiinteän hinnan.

Kaupunkikävelyllä Limassa

Titicaca-järvi

Yksi matkan hienoimmista kohteista oli maailman korkeimmalla sijaitseva järvi, nimeltään Titicaca. Lensimme Limasta Juliacaan ja sieltä otimme taksin Punoon. Punossa majoittauduimme kaksi yötä, joiden välisen päivän vietimme kokonaan Titicaca-järvellä. Titicacan kokemiseksi kannattaa etukäteen varata päiväretki netistä löytyviltä matkatoimistoilta. Uros Island on keskelle järveä rakennettu kelluva saari, joka kuuluu kaikkiin valmispaketteihin. Tämän lisäksi ehdottomasti kannattaa jatkaa matkaa Taquile Islandille. Saari on on todella kaunis ja siellä asuvat ihmiset todella aitoja. Vierailu on ehdottomasti kahden tunnin veneajelun arvoinen.

Titicaca-järvellä laivaan astumassa

Värikäs laiva Perun Titicaca-järvellä

Puno sijaitsee yli 4000 metrin korkeudessa, joten varaudu pahoinvointiin ja päänsärkyyn. Tämän takia kannattaa välttää juoksemista ja muista juoda paljon vettä. Auringon voimakkuuden vuoksi aurinkorasvaa tulee käyttää, vaikka lämpötila ei olisikaan yli 10 astetta. Vuoristotaudin vaarasta meillä ei ollut pelkoa, koska sen vaikutukset näkyvät vasta 3600 metrin korkeudessa, jos vaeltamalla nousee yli 360 metriä päivässä. Jos lähdet kiipeilemään vuorilla, tulee vuoristotaudin vaara pitää mielessä ja etukäteen perehtyä sen ehkäisyyn.

 

Machu Picchu

Jos Perussa aikoo viettää yhtään enemmän aikaa, Machu Picchun rauniot ovat must-kohde käydä katsomassa. Se sijaitsee eteläisessä Perussa, vajaan sadan kilometrin päässä linnuntietä Cuscosta. Koska molemmat ovat vuoristossa, matkaan Cuscosta Machu Picchun vuoren juurella olevaan Aguas Calientes -nimiseen kylään menee kuitenkin vähintään nelisen tuntia. Matkan voi taittaa junalla, osittain autolla ja osittain junalla, tai kulkea koko matkan bussilla, jolloin viimeiset muutama kilometri Aguas Calientesiin täytyy kävellä: ainoa tie ulos kylästä nousee Machu Picchun vuorelle. Bussi on kuitenkin vaihtoehdoista kaikkein halvin.

Me päädyimme ostamaan yhdeltä hyvin monista matkantarjoajista pakettimatkan Cuscosta Machu Picchulle. Kuljimme puolet matkasta Cuscosta Aguas Calientesiin autolla, ja toisen puolen junalla. Pakettiin kuului myös yhden yön yöpyminen Aguas Calientesissa, bussiliput mäen ylös Machu Picchulle, sisäänpääsy ja opastettu kierros Machu Picchun pääalueilla.

Kävelyä vuorenrinnettä ylös Perussa

Kannattaa ehdottomasti varata Machu Picchulla käyntiä varten vähintään kaksi päivää. Puoli yötä Aguas Calientesissa nukuttuamme heräsimme jo aamuyöllä kello neljältä jonottamaan vuoren päälle meneviin sukkulabusseihin, jotta olisimme varmasti ensimmäisten joukossa ylhäällä, noin kuudelta aamulla auringonnousun aikaan. Bussit alkavat viedä ensimmäisiä jonottajia mäen päälle vähän aamuviiden jälkeen, ja jonottamassa pitää olla noin tuntia ennen tätä, jos haluaa olla ensimmäisten joukossa. Näin aikaisin jonoon lähteminen tarkoitti, että olimme päivän aikana hereillä lähes 20 tuntia, sillä matkustimme vielä samana iltana takaisin Cuscoon.

Näkymä Machu Picchulta

Jumalpatsas Machu Picchulla

Aikaisin herääminen kuitenkin kannatti. Se tarkoitti paitsi, että meillä ei ollut kiire ja ehdimme katsella ympärillemme niin kauan kuin halusimme, mutta myös että vähemmän muita turisteja oli ehtinyt paikalle. Jo aamukuudelta Machu Picchulla oli paljon ihmisiä ja valokuvien ottamisessa sai olla tarkkana, ettei kuvaan eksynyt muita kuin haluttuja ihmisiä. Aamupäivän mittaan määrä lisääntyi selvästi ja raunioilla vallitsi tungos. Vuoren päälle ja takaisin voi myös kävellä, jolloin matkaan menee 1-2 tuntia. Tätä vaihtoehtoa suosittelemme kovasti kaikille retkeily-intoisille. Vaihtoehtoisesti ylösmenon voi hoitaa bussilla ja vuoren päällä tehdä pidemmän kävelyretken joko Sun Gatelle, Inca Bridgelle tai etukäteen varattavalle Haayna Pichulle.

Yleistä matkustamisesta Peruun

Etelä-Amerikkaan on Euroopasta todella kaukana, joten lentokoneessa saa hetken istua sinne päästäkseen. Nopein reitti Suomesta Limaan on ehdottomasti Amsterdamin tai Madridin kautta. Amsterdamin kautta lentäessä matkustusaikaa tulee noin 18 tuntia ja Madridin kautta hieman enemmän. Kiireisille suorat lennot sopivat, mutta hinnatkin ovat sen mukaiset. Sesongin aikana (touko-syyskuu) saa Helsinki-Lima-Helsinki lipuista maksaa pitkälti yli tuhat euroa, varsinkin jos halajaa lentää mahdollisimman suoraan ilman turhia välilaskuja. Sesongin ulkopuolella matkustavat saattavat saada lippuja jopa 650 eurolla, mutta tämä vaatii hyvää suunnittelua sekä budjettimatkailijoille tuttua, useampaa välilaskua ja pidempää matkustusaikaa.

Useimmat mieltävät Etelä-Amerikan ja Perun reppureissaajien kohteeksi ja tämä näkyy myös lentokentällä. Limaan laskeuduttaessa hihnalla pyörii useita värikkäitä rinkkoja perinteisempien vedettävien matkalaukkujen rinnalla. Matkalaukku ja matkatavaroiden määrä riippuukin aivan matkasuunnitelmasta. Epätasaisessa maastossa kulkeville ja syrjempään meneville rinkka on aivan ehdoton, koska silloin kaiken saa kulkemaan itse selässä, eikä tarvitse raahata painavaa matkalaukkua perässä. Kaupunkimatkailijoille taas perinteisempi rullilla kulkeva matkaseuralainen taas riittää vallan mainiosti.

Perussa, kuten suurimmassa osassa Etelä-Amerikkaa puhutaan melkeinpä pelkästään espanjaa. Kieltä osaamattomia se saattaa huolestuttaa etukäteen, mutta perusfraasit oppii nopeasti, vaikka ei espanjaa muuten puhuisikaan. Englannilla ja elekielellä pärjää pitkälle! Jos kuitenkin oma kielitaito epäilyttää on Google translaten oma appi kullanarvoinen. Siihen voi ladata haluamansa kielen offline tilaan, joten kääntäminen onnistuu myös ilman verkkoa. Appin toimivuus todettiin partioleirin aikana hyväksi, välillä käännökset olivat hieman suuntaa antavia, mutta aina lopulta päästiin yhteisymmärrykseen. Pollo con papas eli kanaa perunoilla voisi melkeinpä kutsua Perun kansallisruoaksi, sitä nimittäin tarjoillaan joka paikassa. Muita perinteisimpiä ruokia olivat muun muassa grillattu marsu ja ceviche-kala varsinkin rannikkoalueilla. Ruokajuomana toimii Inca Kola tai tee, tilanteesta riippuen toki pisco sour toimii hyvin alkudrinkkinä.

Burgeri perulaiseen tapaan

Hintatasoltaan Peru on huomattavasti Suomen hintatasoa edullisempi. Esimerkiksi turistien suosimasta Cuscosta saa yhden hengen huoneen omalla kylpyhuoneella 15 eurolla per yö. Jos on valmis tinkimään yksityisyydestä saa dormista sänkypaikan noin seitsemällä eurolla. Ruokakin on edullista ja hyvää! Edullisimmillaan saimme lounaan noin kahdella eurolla ja kalleimmillaan maksoimme noin kahdeksan euroa. Näissäkin on toki eroja eri kaupunkien ja alueiden välillä. Turistien suosimilla alueilla hinnat ovat toki korkeammat, mutta eivät suomalaisten mittapuun mukaan mitenkään erityisen kalliit.

Amazoneilla seikkailu

Peru on uskomaton matkakohde sen luonnon monimuotoisuuden osalta. Tyynen valtameren rannalla sijaitsevassa maan pääkaupungissa Limassa meno on juuri sitä mitä 11 miljoonan ihmisen suurkaupungilta voi odottaa, mutta meno muuttuu täysin maan keskiosissa kohoavilla valtavilla Andien vuoristoilla. Keski-Amerikassa, Perun itäosassa luonto muuttuu taas täysin, kun maasta nousee Amazonin viidakko. Maanpinnan monimuotoisuus heijastuu vahvasti myös maan kulttuuriin, ilmastoon sekä ihmisiin ja ero limalaisilla sekä viidakon kansalaisilla on kuin kuulla ja auringolla.

Viivyimme viidakossa kolme yötä ja neljä päivää. Kokemus oli sanoinkuvaamattoman upea. Rakastin Amazoneilla ympärillämme vallitsevaa aitoutta ja luonnon kauneutta. Vihreää metsää kohosi joka puolella ympärillämme, mutta metsästä ei löytynyt yhtään tuttua Suomessa kasvavaa kasvia. Meidän viidakkokaupungin nimi oli Puerto Maldonado. Pohjoisessa sijaitseva suositumpi ja samalla myös turistisempi Amazonkaupunki nimeltään Iquitos on meidän oppaan mukaan “terrible, too much tourists and animals in the captivity”. Siellä paikalliset pitävät viidakon eläimiä, kuten apinoita ja papukaijoja, suljettuna häkkeihin kuvia varten, meheviä tippejä vastaan tottakai.

En yleensä halua käyttää pakettimatkoja, mutta viidakkoon ei voi eikä kannata lähteä omin nokkineen. Voin lämpimästi suositella meidän matkantarjoajaamme. Yrityksen nimi on Tambopata Giant Otter Expeditions ja heiltä löytyy laadukkaita päivän sekä yön yli kestäviä viidakkokokemuksia. Aamulla kuunneltiin haltioituneena ja hieman kauhuissaan mölyapinoiden lauman huutoa, päivällä tehtiin kävelyretkiä viidakon uumenissa, illalla bongailtiin kaimaaneja linnunradan sekä tähtitaivaan alla ja yöksi vetäydyttiin nukkumaan bungaloveihin. Seikkailunhaluisten ja luonnosta kiinnostuneiden ei missään nimessä kannata jättää tätä kokemusta väliin. Skorpionit, tarantellat ja jaguaarit odottavat sinua!

KOMMENTIT

Samanlaisia ​​blogeja


+ 67 kirjoitusta kategoriassa " Blogi, Matkailu"