BLOGI, VINKIT ULKOILIJALLE

Rinkan turhakkeet – Jätä ainakin nämä pois!

Pakkauslistoja on netti pullollaan. Hyvin laaditulla listalla varmistat, ettei mitään välttämätöntä jää pois. Katso pohjoismaisiin olosuhteisiin sovitetut listat vaikka täältä (Partioaitan pakkauslistat). Kuitenkin on niin, että suosituimmilla vaellusreiteillä useilla vastaantulijoilla reput ovat kaksin tai kolmin liikuttaessa lähempänä tai jopa yli 20 kg painossa.

Viiden päivän vaelluksen tarvikkeet

Se on jämpti. Näillä elelee mukavasti viitisen päivää tundralla. Ei palele, eikä ole nälkä. Rinkka mukaanlukien paino asettuu 10-15 kilon väliin. Mummon kutoma hirvi-villapaita jää kotiin. Varaston kaappiin. Ylähyllylle laatikkoon.

Lapin taikaa

Repun ultrakeveys ei ole itselle mikään itseisarvo, vaan kantamusten painon määrittää retken tarkoitus. Tämän päivän varusteilla on kuitenkin hyvin vaikea perustella 20 kg:n reppua tyypillisellä viikon mittaisella suomalaisella tunturivaelluksella, vaikka vähän haluaisikin tiettyä erämaan tunnelmaa kullanhuuhtojien hengessä kolisevine nokipannuineen ja havaintopäiväkirjoineen.

Nyt siis listataan asioita, joita painavista repuista kalpeiden kantajien selästä on vuosien mittaan löytynyt, jotka olisi kannattanut jättää kotiin tai viimeistään lähtöpisteeseen säilöön.

 

1. Ylimääräinen suklaalevy

Suklaapatukka per päivä ja ehkä pari palaa illalla lohtuherkuksi on ihan ”ookoo”, mutta se toinen Fazerin sininen lienee jo liioittelua, joka vain sulaa repun taskuun, eikä lopulta edes tule syödyksi. Vaikka suklaassa on energiaa, se painaa suhteellisen paljon. Korvaa liika suklaa esim. rusinoilla ja pähkinöillä. Katso reseptejä blogista Vanhat kunnon rusinat ja pähkinät, Valmista helposti myslistä granolaa, Pemmikaanin valmistus -video.

2. Toinen ja kolmas ylimääräinen suklaalevy

Katso kohta 1. Kyllä, monilla on rinkassa kilokaupalla suklaata ja sen tarve ja himo usein yliarvioidaan ensimmäisillä erämaaretkillä.

3. Mummon neuloma hirvi-villapaita

Monesti on reppuun pakattu se vanha ja luotettava paksu villapaita iltojen lämmikkeeksi. Se kuitenkin vie paljon tilaa ja kosteutta sidottuaan painaa repussa aivan mahdottomasti. Ohut merinovillapaita ja kevytuntuva- tai kuitutakki ovat parempi vaihtoehto.

4. Kolmannet varasukat

5. Puuvilla. Missä muodossa tahansa

Puuvillasekoitekankaita toki löytyy hengittävyyden parantamiseksi vaellustekstiileistä, mutta muuten puuvillaa on syytä välttää. Puuvillalla ei ole maastossa toimivia ominaisuuksia. Se sitoo kosteutta, kuivuu hitaasti, se ei lämmitä kosteana ja on karkea ihoa vasten. Merinovillapaita on parempi vaihtoehto myös lämpimällä kelillä.

6. Kirjat

Valintakysymyksiä. Vähän kuin järjestelmäkamera. Toiselle täysi turhake, toiselle nimenomaan syy lähteä retkelle. Ehkä tingit toisesta. Jos minimalismi on itseisarvo, et ole edes harkinnut näitä.

7. Leirivaruste, joka jo löytyy kaverin rinkasta

Kaverin kanssa vaellettaessa iso etu on painon jakaminen. Reppu on aina kevyempi, kun ruoan valmistukseen ja leiriytymiseen tarvittavat varusteet ovat yhteisiä ja löytyvät vain kertaalleen yhdestä repusta kerrallaan.

8. Auton perältä otettu ensiapupakkaus

Älä unohda ea-tarpeita, mutta ota mukaan vain tarpeellinen. Karkeasti: yleisside, sideharso, haavatyynyt, puhdistusaine ja pieni tuubi hydrokortisonia, sekä muutama tehokas kipulääke ja pvc-hanskat. Pakkaa kevyeen vesitiiviiseen pussiin. Kyypakkaustakaan ei tarvita, sillä kyy on äärimmäisen harvinainen Lapissa. Hydrokortisoni on kyypakkauksen vaikuttava aine.

HUOM! On tärkeää tuntea oma ea-pakkaus ja osata käyttää mukana kulkevia tarvikkeita. Sopeuta turvallisuuskriittiset varusteet oman soveltamiskykysi mukaan. Oppia saat vaikka Venlojen Vaelluksen tai Outward Boundin retkeilijän ea-kursseilta. Katso blogista lisää vinkkejä Ensiaputaidot nyt ja ennen vanhaan.

9. Viihde-elektroniikka

Kaiuttimet, soittimet, hifi-kuulokkeet, radio jne. Puhelin on nykypäivänä hyvä varuste varsinkin yksin vaeltavalle. Silloin 112 –sovellus tulisi olla laitteessa asennettuna ja lisäksi vaikkapa maastokartat- sovellus. Näin laitteesta voi saada todellista hyötyä turvallisuuden näkökulmasta. Elektroniikan kanssa tarvitaan aina myös virtaa, esimerkiksi virtapankki ja tarvittavat kaapelit. Painoa kertyy hyvin nopeasti, joten harkitse, mitä todella aiot käyttää.

Vaellusta Suomen Lapissa

Aiheeseen liittyvää

KOMMENTIT

Samanlaisia ​​blogeja


+ 14 kirjoitusta kategoriassa " Blogi, Vinkit ulkoilijalle"