BLOGI, NAISET RETKELLÄ

Syysvaellus – Miten valmistautua pikkupakkasille?

Syksy – se aika vuodesta kun luonnossa tapahtuu ihmeitä: vihreät värit muuttuvat oranssista keltaiseen ja eläimet ja kasvit valmistautuvat tulevaan pimeyteen ja kylmyyteen. Myös ensimmäiset lumet satavat maahan talvea enteillen. Syysvaellus on hyvin ainutlaatuinen kokemus, kun myös valmisteluissa pitää huomioida vuodenajan ominaispiirteet: lyhyemmät päivät, yöpakkaset ja vaihtelevat säät. Monet matkustavat Lappiin nauttimaan ruskan väreistä, mutta myös Etelä-Suomessa voidaan nauttia syksyn ihmeistä. 

 

Kohteen valinta

Jos on vaikea päättää mihin retkeilykohteeseen kannattaisi suunnata, voi käydä Partioaitan kohdeoppaassa, jossa on mainio retkikohde-hakutoiminto. Nyt olemme suunnittelemassa 2–3 päivän vaellusta kansallispuistoon, joka sijaitsisi alle kahden tunnin ajomatkan päästä pääkaupunkiseudulta. Vaihtoehdot ovat siten seuraavat: Teijon kansallispuisto, Liesjärven kansallispuisto tai Kurjenrahkan kansallispuisto. Näissä kohteissa on myös useampi tulentekopaikka, mikä on suuri plussa kun illat voivat olla jo todella kylmät ja pimeät. On mukavampi istua lämmittävän avotulen äärellä kuin kyyhöttää koko ilta pienessä teltassa.

Syysretkillä pääsee usein ihastelemaan tähtitaivasta nuotion loisteessa. Kuva Ulla Keituri.

 

Varusteet ja vaatteet

Kun suunnittelen varustelistaa kesä- tai talvivaellukselle on yleensä aika selvää mitä kannattaa ottaa mukaan, koska kesällä on lämmin ja talvella kylmä – siis niin helppoa!

Syksyllä saa usein olla omassa rauhassa suositummillakin telttapaikoilla.

 

Syysvaelluksen varustepuoli on hieman vaikeampi suunnitella. Sää  voi olla todella vaihteleva, joten vaatteita ja varusteita pitää olla mukana sekä aurinkoiseen ja lämpimään että sateiseen ja kylmään säähän. Yöpakkaset ovat todennäköisiä, jolloin tarvitaan myös lämpimät leirivaatteet ja tarpeeksi lämmin kolmen tai neljän vuodenajan makuupussi ja makuualusta. Myös istuinalusta on tärkeä muistaa! Yleensä minulla kulkee syysvaelluksilla mukana untuvaliivi joka on hyvä pukea tauoilla ja leirissä. Tämä on myös hyvä ekstraeriste makuupussin päälle jos yöllä tulisi kylmä. Jos palelet helposti, niin mukaan kannattaa liivin sijaan ottaa lämmin untuvatakki tauko- ja leiritakiksi.

Pakkasilla retkeillessä täytyy ennen nukkumaanmenoa huolehtia ettei tavarat ja nesteet pääse yön aikana jäätymään.

 

Myöskin kuumavesipulloniksi on loistava kylmeneviin syysöihin: Ennen nukkumaanmenoa kaadetaan kuumaa vettä kestävään pulloon, joka toimii lämmikkeenä makuupussissa yli yön. Pullo kannattaa sujauttaa vielä villasukan sisälle, niin pullo ei tunnu niin kuumalta ihoa vasten (ja jos villasukat ovat päivällä kastuneet, niin näin ne saa helposti kuivaksi aamuksi). Näin sinulla on myös  nestemäistä vettä aamulla. Ei siis tarvitse aloittaa aamua vesipullon sulattamisella.

Pimenevien iltojen takia otsalamppu on välttämätön syysvaellukselle. Leirivalona led-lyhty on erinomainen yleisvalo.

Otsalampun valossa näkee hyvin kokata pimeälläkin.

 

Keittimen käyttövarmuus pakkaslämpötiloissa kannattaa varmistaa. Keittimet, jotka toimivat kaasulla voivat helposti kadottaa tehokkuutensa kylmissä lämpötiloissa, joten syysvaelluksilla mukaani tulee yleensä Primuksen Winter Gas –kaasusäiliö, joka toimii hyvin myös aamun kylminä tunteina. Eihän aamukahvia voi jättää juomatta!

Ruokavalmisteluja

Leiriydymme tulentekopaikkojen läheisyyteen ja silloin ruokamenumme voi tietysti sisältää paljon grillattavaa. Keitin kulkee kuitenkin mukana, joten aamupalan ja lounaan voi tehdä ilman avotulta. Kun on kyse 2–3 päivän vaelluksesta lyhyillä (alle 10 km) päivämatkoilla, ei tarvitse viilata grammoja ruoankaan suhteen. Syksyn kylmillä ilmoilla ruoat säilyvät myös hyvin verrattuna kesän helteisiin. Voi siis hyvin mielin ottaa tuoretuotteita mukaan. Sitten illalla voi kuluttaa aikaa ruoan kokkaukseen.

Helppo ja maukas retkieväs on kasvisnyytit. Pilkotut kasvikset ja esim. tuorejuustoa (jotta kasvikset eivät pala kiinni) folioon ja nuotion päälle.

 

Meillä on traditioksi muodostunut, että ensimmäinen illallinen sisältää erilaisia kasvisnyyttejä. Ateria on helppo valmistaa avotulen tai hiilen yllä. Siihen sopiva maustettu ranskankerma ja proteiinilähde kylkeen ja bon appétit! Joten eiköhän tälläkin kertaa sama menu toistu. Luulen, että rinkassa kulkeva pakastekuivattu ruoka pysyy tällä kertaa ainoastaan vararuokana, ja mukaan tulee enemmän tuoreruokaa.

Tässä oli syysvaelluksen suunnittelu. Saa nähdä miten tämä sitten toteutuu, minkä kolmesta kohteesta me lopuksi valitsemme ja ovatko varuste- ja ruokavalmistelumme olleet tarpeeksi hyvin mietittyjä. Hyvin suunniteltu on kuitenkin aina vain puoliksi tehty. Matkaan siis!

 

Syksyn ja talven valot

Oikealla valaisimella parannat omaa havainnointikykyäsi ja turvallisuuttasi entisestään pimenevissä syysilloissa. Valitse valo käyttötarkoituksen mukaan – lenkille, telttaan tai mökkipolulle. Muista myös heijastin. Tutustu nyt syksyn loistavaan valikoimaamme »

KOMMENTIT

Samanlaisia ​​blogeja


+ 27 kirjoitusta kategoriassa " Blogi, Naiset retkellä"