BLOGI, RETKEILY

Telttailukauden aloitus

Päivät pitenevät nopeammin kuin edes pysyy kyydissä mukana ja ilmassa tuoksuu lupaavasti kevät sekä kesän seikkailut.

Täällä pohjoisilla leveysasteillakin siellä täällä pilkahtelee jo sula maa ja kummasti ajatukset ajautuvat tulevan kesän telttailumeininkeihin. Nyt on mainio aika tsekata varusteet kuntoon eli huoltaa ja tehdä täsmähankintoja tulevaan telttailukauteen.

Jos tuntuu, että viime kerrasta on jo vierähtänyt tovi tai retkeilu on uusi harrastus, niin ihan perushankinnoilla ja varusteilla pääsee mukavasti liikenteeseen kesäolosuhteissa.

Partioaitan telttakampanja: Yli 599 € teltan ostaja saa 100 € lahjakortin kaupan päälle. Voimassa 31.5.2022 asti.
Katso teltat »

telta

Vaikka kovasti haluaisinkin sanoa olevani suuri talvitelttailija-nautiskelija, niin täytyy myöntää, että kyllä aivan ehdottomasti valitsen kesätelttailun ihan vain sen huolettomuuden takia. Talvisin harvemmin tulee lähdettyä ”ihan vain yöpymisen ilosta” ulos telttailemaan, mutta keväisin ja kesäisin sitäkin enemmän. Kesäolosuhteissa kynnys lähteä on matalampi, sillä varusteita tarvitsee huomattavasti vähemmän ja ainakaan omalla kohdalla kaiken ei tarvitse aina olla niin justiinsa.

Talvisissa olosuhteissa vie aikaa ja paljon valmisteluja päästä pisteeseen, että voi hypätä makuupussin väliin köllimään. Kesätelttailusta nauttii eri tavalla ja se sisältää huomattavasti vähemmän säätöä. Reppuun voi pakata teltan tai riippumaton ja suunnata rauhaisaan paikkaan fiilistelemään valoisia kesäöitä.

Tilanteesta ja fiiliksestä riippuen valitsen pääosin aina majoitteeksi joko teltan tai helposti mukana kulkevan riippumaton. Minulla on ollut muutaman vuoden ajan luottovarusteena Fjällrävenin Abisko Dome 2 -teltta ja en kyllä montaa heikkoutta kyseisestä varusteesta löydä.

Kupoliteltta on vaivaton pystyttää, ilmanvaihto on omaa luokkaansa ja teltta on suhteellisen kevyt ominaisuuksiin nähden. Parasta on kuitenkin absidit eli teltan eteisosat, joita on kaksi.

Kun teltassa on kaksi nukkujaa, on luksusta pitää tavarat erillään teltan molemmin puolin, sekä käyttää kahta sisäänkäyntiä, jolloin yöllisillä vessaseikkailuilla ei tarvitse hyppiä toisen yli päästäkseen teltasta ulos.

Ehdottomasti myös plussaa tiheästä hyttysverkosta, joka mahdollistaa maisemien ihailun ilman itikoiden tunkeilua sisään. Aivan erinomainen teltta kesät-talvet.

teltta

Jos mieli halajaa telttailemaan, niin mitä oikein kannattaisi ottaa huomioon varusteissa ja niiden hankinnassa?

Kuten sanottu, lämpimillä keleillä on mainio aika aloittaa taitojen kartuttaminen ja kokeilla mitä oikein omilta varusteilta kaipaa. Todella vähälläkin pärjää, mutta laadukkaat varusteet tuovat mukavuutta retkeilyyn. Ennen oman teltan hankintaa vuokrasin ja lainailin kavereiden varusteita, mikä toimi siihen asti, kunnes oli pakko päästä luontoon omien aikataulujen mukaisesti ja lyhyellä varoitusajalla!

telttailu lofootit

Teltan lisäksi pärjää pitkälle, kun panostaa laadukkaaseen makuupussiin ja -alustaan. Suurimman osan vuodesta nukun kolmen vuodenajan Marmotin untuvamakuupussilla, joka on käytännöllinen keväästä pikkupakkasille asti.

Pitkän harkinnan jälkeen koin tarpeelliseksi hankkia omaan tekemiseen makuualustan, joka sopii ympärivuotiseen käyttöön. Olen monet yöt kesäisinkin palellut maasta hohkaavan kylmyyden takia, mutta Exped Downmat 9 on ollut luotto joka säässä. Kyseinen makuualusta on R-arvoltaan 7,8.

Käytössäni on tällä hetkellä sellaiset varusteet, joita toivon käyttäväni vielä monen monta vuotta säännöllisellä huoltamisella ja korjauksella tarpeen vaatiessa.

Vinkkinä siis ehdottomasti kannattaa harkita tarkkaan mitä omaan käyttöön tarvitsee ja tehdä varustehankintoja pitkälle tähtäimelle, sillä laadukkaat varusteet kestävät läpi elämän.

teltta

Tulevana telttailusesonkina suunnitelmissa on kulkea legendaarinen Hetta-Pallas -vaellusreitti heti kun lumet ovat sulaneet. Haaveilen myös näiden kuvien Lofoottien retkitunnelmista myöskin tulevana kesänä, joskin ehkä hitusen viisaampana kuin aivan untuvikko-retkeilijänä neljä vuotta sitten, jolloin talviset olosuhteet yllättivät telttailijan keskellä kesää (virheistä ja varusteista oppineena!). Haaveilen ehdottomasti myös spontaaneista kesäretkistä telttaillen tai riippumattoillen Suomen järvien rannoilla ystävien kanssa.

Nyt siis varusteet tikkiin kesää silmällä pitäen, oli se sitten kamojen huoltoa tai uusien hankintaa.

Haaveiletko sinä telttaretkistä metsän siimeksessä vai meren rannalla?

 

telttakampanja

365-klubi – 1 % ympäristölle

Kirjoittaja Iina-Sofia on 365-klubin jäsen. Partioaitan 365-klubilaisena jokainen ostos kerryttää 1 % Ympäristöbonusta, joka jaetaan vuosittain klubilaisten äänestämille kohteille. Vuonna 2021 kokonaissumma oli 163 546 €. 365-klubin jäsenet saavat vaihtuvia kuukausitarjouksia ja lukuisia muita etuja.  Tutustu 365-klubiin!

Kirjoittajaksi Partioaitan blogiin?

Lähetä oma juttuehdotuksesi – palkitsemme julkaistut kirjoitukset. Ole yhteydessä jussi.verkkonen@partioaitta.fi

KOMMENTIT

Samanlaisia ​​blogeja


+ 1 kirjoitusta kategoriassa " Blogi, Retkeily"