BLOGI, RETKEILY

Tunturi-Lapin salaiset telttapaikat

Jos odotat vielä merkkiä lähteä telttailemaan, tämä on se! Nyt on nimittäin luonto kauneimmillaan ja telttailusesonki pian kuumimmillaan. Mikään ei voita vertoja sille fiilikselle kun voi pakata kesäkimpsut rinkkaan ja painella huoletta yöttömän yön syleilyyn.

Itse en ole mikään suurien ihmismassojen fani ja on ihana tutkailla uusia retkikohteita. Keskikesän jälkeen poluilla on varmasti muutama muukin kanssakulkija ja monesti suosituimmat kohteet saattavat kerätä kerralla paljon väkeä. Tässä postauksessa vinkkaan muutaman retkikohteen hieman väljemmiltä paikoilta, jotka ovat olleet omaan mieleen viime aikoina.

juuvanrova

lapin maisema

Juuvanrova

Päädyimme kaverin vinkkamana katsastamaan Särkitunturin naapurin, Juuvanrovan. Särkitunturi on monen turistin kohteena ja varsinkin kauniilla säällä porukkaa kyllä riittää. Tämä naapuritunturi hurmasi rauhallisuudellaan ja tyyneydellään.

Juuvanrova sijaitsee noin 10 minuutin ajomatkan päästä Muoniosta, joten kyseessä on oikein mukava päiväkohde myöskin. Lähdimme matkaan tunturin pohjoispuolelta Tammikämpän kautta Juuvanrovan autiotuvalle. Yhteen suuntaan matkaa tulee reilu kolmisen kilometriä ja tuvalle asti kulkee polku. Kerrassaan ihanaa vaihtelua tuttuihin reitteihin ja kauniit maisemat koko matkan, bonuksena koko reissulla vastaantulijoita pyöreät nolla.

Olimme matkassa koiran kanssa ja virkistyslampia löytyy reitiltä, sekä lampi Juuvanrovan tuvalla. Kesän mittaan ja kuivissa olosuhteissa voi hyvin olla, että lätäköistä ei löydy ollenkaan vettä, joten tämä on mainio kohde heti alkukesästä! Tuvan läheisyydessä lammen ympärillä on paljon hyviä telttapaikkoja, tämä kohde on kuin satumaa ja piilossa hieman montussa tunturin siimeksessä.

kukka

maisema teltasta

Mársegurra

Ehkä yksi hienoimpia yöpymispaikkoja missä olen ikinä päässyt nukkumaan kauneusunia! Mársegurra on laakso Ropitunturin kaakkoispuolella ja Marsoaivin välissä keskellä upeaa käsivarren erämaata. Maisemat ovat aivan mielettömät avotuntureineen ilman minkäänlaisia häiriötekijöitä ja kirkkaana päivänä Ruotsin huiput näkyvät tiiraillessa horisottiin. Kohtuullisen lähellä sijaitsee myös Aatsan autiotupa, jonka lähettyvillä leiriydyimme menomatkalla. Oikein mukava paikka järven rannalla ja kalaankin pääsee.

Erämaassa suunnistaminen on kyllä aivan eri tavalla vapauttavaa, sillä yleensä kyseessä on monen päivän reissu ja kulkemaan lähdetään pidempi matka. Omat taidot tulee punnita ennen reissuun lähtöä ja varustautua hyvin, vaikka kyseessä olisikin retki kesäaikaan.

Kuerjoki ja Kuerlinkat

kuerlinkat

Ylläksen tunturit pitävät erityistä paikkaa sydämessäni. Ylläksellä riittää seikkailtavaa ja koluttavaa muuallakin kuin tuntureilla. Aivan lyhyen ajomatkan päässä Äkäslompolosta sijaitsee Äkäsjokeen laskeva Kuerjoki.

Kun Äkäslompolosta ajaa Kolarin suuntaan tulee kääntyä Aavahelukan lentokenttää kohti. Kuerlinkat ovat kaksi vesiputousta, jotka kannattaa ehdottomasti katsastaa. Joen viertä voi talsia yläjuoksuun noin kilometrin verran, josta löytyy kangasmetsää ja yöpymiseen sopivia tasaisia mättäitä. Huomioithan, että Kuerlinkoille johtava tie on yksityisessä omistuksessa.

Tämä on ehdottomasti lähikohde vailla vertaa ihan vaikka päiväretkenkin muodossa! Ollaan monesti käyty kävelemässä joen vartta pitkin ja nautittu eväistä kallioilla joen solinaa kuunnellen. Suosikkipaikoista tekee ainutlaatuisia niihin liittyvät muistot tärkeiden ihmisten (ja koirien) seurassa. 🙂 Minne sinä suuntaat tulevana kesänä?

Löydä oma teltta Partioaitan valikoimasta »

iina

365-klubi – 1 % ympäristölle

Kirjoittaja Iina-Sofia on 365-klubin jäsen. Partioaitan 365-klubilaisena jokainen ostos kerryttää 1 % Ympäristöbonusta, joka jaetaan vuosittain klubilaisten äänestämille kohteille. Vuonna 2021 kokonaissumma oli 163 546 €. 365-klubin jäsenet saavat vaihtuvia kuukausitarjouksia ja lukuisia muita etuja.  Tutustu 365-klubiin!

Kirjoittajaksi Partioaitan blogiin?

Lähetä oma juttuehdotuksesi – palkitsemme julkaistut kirjoitukset. Ole yhteydessä jussi.verkkonen@partioaitta.fi

KOMMENTIT

Samanlaisia ​​blogeja


+ 1 kirjoitusta kategoriassa " Blogi, Retkeily"