BLOGI, TALVIRETKEILY, TALVIVAELLUS

Varusteet talvivaellukselle

Varustautuminen ja pakkaaminen talvivaellukselle on aikaa vievää puuhaa. Tavaraa lähtee matkaan enemmän kuin kesällä, ja esimerkiksi vaatteet vievät enemmän tilaa kuin kesävaatteet. Kannattaa kuitenkin yrittää pakata mukaan vain tarpeellinen. Tässä nostoja siitä, mitä otamme matkaan tälle vaellukselle huomioon ottaen maaston ja oletetun kelin. Huomioithan, että varusteet ja vaatteet vaihtelevat aina reissun mukaan ja täysin yleispätevää listaa ei ole olemassa.

Seuraamme blogissa Jumbon myymälän Hannan, Jonnin, Matiaksen ja Mathiaksen hiihtovaellusta Lapissa.

Katso edellinen kirjoitus Vinkkejä talvivaellukselle »

Myöhemmin vaelluksen jälkeen kerromme kuinka varusteet toimivat sekä parhaat vinkit kohteesta!

Mukaan lähteäviä varusteita - osa niistä.
Mukaan lähteäviä varusteita – osa niistä.

Liikkuminen

Matkantekomme perustuu teräskanttisiin tunturisuksiin, niihin sopiviin monoihin, isosompaisiin sauvoihin ja ahkioon. Ensimmäisille reissulle ei tarvitse investoida tunturisuksiin, sillä perinteisillä metsäsuksilla ja kumisaappailla pärjää. Ahkioon mahtuu enemmän tavaraa kuin rinkkaan ja raskas kuorma on kevyempi vetää perässä kuin kantaa selässä. Yleinen mottomme tuntuu olevan ”siellähän se tulee ahkiossa”, vaikka Hanna väittää, että ensimmäisessä nousussa keskellä tunturikoivikkoa tämä ei enää naurata. Vaikka käytämmekin ahkiota voi talvella hyvin hiihdellä myös rinkka selässä, jos sellaisesta tykkää. Tunturissa tarvittava pito suksiin saadaan pohjaan liimattavista nousukarvoista, joita ilman emme lähtisi reissuun! Monoihin mahdutamme useamman sukkakerroksen: ne saavat siis olla parikin numeroa ”liian isot”.

Leiriytyminen

Majoitumme kahdella neljän vuodenajan tunneliteltalla. Oikein pystytettyinä teltat kestävät kovaakin tuulta ja lumikuormaa. Mukaamme lähtee myös lumilapioita ja lumikiilat. Telttojen isoissa eteisissä mahtuu sekä käyttämään keitintä että säilyttämään tavaraa pöllyävältä lumelta suojassa. Telttojen on syytä olla talvella tilavampia kuin kesällä: tilaa vievää tavaraa on enemmän ja on miellyttävää, jos pää ei osu koko ajan kattoon tiputtaen jäähileitä paidan kauluksesta sisään. Jos toiselle teltalle käy jotain ikävää niin tarvittaessa mahdumme yhteen telttaan.

Lumikiilat ovat isompia kuin tavalliset. Niitä voi käyttää myös vaakatasossa.
Lumikiilat ovat isompia kuin tavalliset. Niitä voi käyttää myös vaakatasossa.

 

Nukumme riittävän paksuissa untuvapusseissa, jotka suojataan kosteudelta ohuilla kuitupusseilla. Fyysisesti raskaalla reissulla on erityisen tärkeää, että yöt pystytään käyttämään lepäämiseen. Jos yöllä palelee, ei hiihtokaan maistu seuraavana aamuna parhaalla mahdollisella tavalla. Makuualustoja on kaikilla vähintään kaksi kappaletta: yksi solumuovinen ja yksi ilmatäytteinen. Näin saavutetaan riittävä eristävyys, mukavuus ja toimintavarmuus.

Vaatetus

Talvivaelluksella kaipaa tuulen- ja vedenkestävää päällikerrosta ja lämpimiä välikerrastoja sekä kunnollisia taukovaatteita. Ulompien vaatteiden kannattaa olla todella väljiä, sillä kerroksia kertyy paljon.

Alimmainen kerros perustuu merinovillaan, joka ei haise pidemmänkään käytön jälkeen ja siirtää kosteutta hyvin pois iholta. Välikerroksena käytämme villaa samoista syistä. Hiihtoasun päällimmäisenä kerroksena käytämme hyvin hengittävää ja hyvin tuulta pitävää G-1000 –kankaista takkia tai Sastan hiihtoanorakkia. Lumipyryltä hyvin suojaava huppu on talvioloissa ehdoton. Taukoja ja leirielämää varten on mukana untuvatakki sekä toppahousut, joillain jopa toppahame.

G-1000-vaatteet on hyvä vahata ennen matkalle lähtöä. 365 Klubin jäsenenä voit tulla vahaamaan ilmaiseksi myymälöidemme tuotehoitopisteille. <a href="https://partioaitta.fi/365klubi/tuotehoitopisteet-myymaloissa/" target="_blank" rel="noopener">Lue lisää täältä</a>.
G-1000-vaatteet on hyvä vahata ennen matkalle lähtöä. 365 Klubin jäsenenä voit tulla vahaamaan ilmaiseksi myymälöidemme tuotehoitopisteille. Lue lisää täältä.

 

Jalkoja, käsiä ja päätä ei kannata unohtaa, sillä varpaat ja sormet kohmettuvat pakkasessa ensimmäisinä! Kerrospukeutuminen pätee myös näihin. Jokaisella meistä on oma hansikassettimme, mutta pääasiassa mukaan lähtevät alushanskat, hiihtokäsineet ja lämpimät taukorukkaset sekä varahanskat. Päällimmäisiä käsineitä tulee kiskottua koko ajan pois käsistään kaivaessaan suklaata taskusta tai ottaessaan kuvia, jolloin on hyvä olla alushanskat alla, jotka suojaavat edes vähän viimalta. Päähän kiskomme kypärämyssyjä, tuulenpitäviä pipoja ja erityisen kylmällä säällä karvalakit.

Ruokailu

Kovilla pakkasilla keittimissä poltetaan bensaa tai spriitä, kaasu ei käytännössä toimi. Mukaamme lähteekin kaksi bensakeitintä, yksi kummallekin ruokaryhmälle. Keittimet ovat keskenään samaa merkkiä, jolloin huoltaminen on tarvittaessa helpompaa. Keitintä käytetään ja säilytetään keitinlaatikossa, jos ehdimme sellaiset ennen matkan alkua rakentaa. Trangia ja Marinol toimivat myös mainiosti – bensa on tosin tehokkaampi polttoaine sulattamaan lunta.

Keittimen toiminta on syytä testata ennen reissuun lähtöä ja tarvittaessa huoltaa, puhdistaa ja korjata se.
Keittimen toiminta on syytä testata ennen reissuun lähtöä ja tarvittaessa huoltaa, puhdistaa ja korjata se.

 

Talvivaeltajan hyviä ystäviä ovat termospullot. Ne pitävät veden sulana tai kuumana niin yön yli seuraavaksi aamuksi kuin lounaallekin. Talvellakin on muistettava juoda tarpeeksi ja pakkasella lämmin vesi menee paremmin alas kuin jäähileinen juoma. Jokainen meistä ottaa mukaansa kaksi litraista termaria. Lumesta sulatettuun veteen lisäämme jonkinnäköisiä suoloja: se kun on käynyt läpi taivastislaamon kautta. Vinkki: termarin ympäri voi kiepauttaa urheiluteippiä, jolloin se on helpompi avata rukkaset kädessä. Samalla termokset kannattaa nimetä, etteivät ne sekoitu kaverin pulloihin.

Ruokaa pakattuna päiväpakkauksiin.
Ruokaa pakattuna päiväpakkauksiin.

Tekniikka

Vaikka vaellukselle lähdetäänkin viettämään yksinkertaista elämää ilman kaiken maailman vempaimia, ei niistä kokonaan irti päästä. Matkaan lähtee ehdottomasti GPS suunnistusta varten ja kameroita kuvien ottamiseksi. Jokainen ottaa mukaan myös otsavalonsa. Pakkanen kuluttaa pattereita ja akkuja paljon, joten vara-akut ja paristot tulevat tarpeeseen. Osalle lähtee matkaan kokonaan toinen otsalamppu varalle.

Huolto

Talvivaelluksella on kesää enemmän varusteita, joita on varauduttava korjaamaan. Huoltoa voivat vaatia niin sukset, siteet, ahkio, teltta kuin keittimetkin. Varusteiden huoltamista silmällä pitäen mukaan pakataan ainakin nippusiteitä, ilmastointiteippiä, monitoimityökalu, ruuveja sekä keittimen huoltopakkaus. Puhumattakaan varakaaresta ja muista teltan korjaustarpeista. Matkaan kannattaa varata myös sauvan korjauspala tai kokonainen varasauva.

Kaikki varusteet on syytä tarkistaa ennen reissuun lähtöä ja tarvittaessa huoltaa ja korjata.

Katso oppaita tuotteiden hoitoon täältä »

Pakkaaminen

Tämä kaikki (ja todennäköisesti vähän enemmänkin) pakataan ahkioon niin että varusteet muodostavat järkeviä kokonaisuuksia: ruokatarvikkeet omaan kassiinsa, taukovaatteet omaansa jne. Jo pakkausvaiheessa kannattaa miettiä mitä kassia tullaan säilyttämään teltassa sisällä ja mitä teltan eteisessä. Ahkio pyritään pakkaamaan niin että ahkion painopiste pysyisi mahdollisimman alhaalla. Näin ahkio pysyy todennäköisemmin pystyssä vaihtelevassa maastossa.

Pakkaaminen kannattaa aloittaa ajoissa. Kiire tulee joka tapauksessa.

Katso pakkauslistoja talviretkeilyyn ja vaellukseen täältä »

Tavarat kyydissä ja fiilis katossa.
Tavarat kyydissä ja fiilis katossa.
KOMMENTIT

Samanlaisia ​​blogeja


+ 67 kirjoitusta kategoriassa " Blogi, Talviretkeily, Talvivaellus"