BLOGI, TALVIVAELLUS, VINKIT ULKOILIJALLE

Vinkkejä talvivaellukselle

Talvella vaeltajan ympäröi tunturissa sama loputon erämaa kuin kesällä, mutta tunnelma on aivan erilainen. Joka puolella on valkoista ja elävä luonto on hiljentynyt, mutta sää ja sen vaihtelut voivat olla vielä armottomampia. Liikkuminen voi olla jopa kevyempää, kun tavarat saa ahkion kyytiin eivätkä paina selässä. Ruokakin säilyy pakkasessa paremmin – mukaan voi pakata vaikkapa herkkujuustoja. Toisaalta taas kaikki on aina ja koko ajan jäässä. Vesipulloa ei parane unohtaa täyteen yöksi teltan absidiin. Hiihtäminen lumisessa erämaassa on yksinkertaisesti hurjan kiehtovaa ja siksi meidän Jumbon Partioaitan tiimi suuntaa tunturiin talvella! Mutta miten me lähdimme suunnittelemaan reissua?

Vaellusseura

Vaellusseura on yksi tärkeimmistä retken onnistumiseen vaikuttavista seikoista. Haastavissa olosuhteissa porukan on tultava toimeen keskenään sekä tunnettava toisensa. Saimme idean reissuun kesäisenä työpäivänä haaveillessamme lumisista retkistä. Tunnemme työkaverit niin hyvässä kuin pahassa ja ryhmä syntyi työporukasta, josta löytyi innokkaita sekä kokeneita vaeltajia. Matkaan lähdetään luonnollisesti jumbomaiseen tapaan pilke silmäkulmassa! 😉

Ajankohta

Kevättalvi on helpointa aikaa talviretkeilylle, sillä sää on todennäköisimmin hyvä ja päivät jo kohtuullisen pitkiä. Toinen ääripää on kaamosaika, jolloin valoisa aika on lyhyt ja pakkaset voivat kiristyä kylmiksi, mutta tunnelma on erityinen. Me tipahdimme teknisistä syistä tuohon puoleen väliin ja odotamme jännityksellä mitä tuleman pitää.

Minkälainen vaeltaja olet?

Tämä oli ensimmäisiä kysymyksiä, joita aloimme pohtia. On tärkeää selvittää ennen reissua millaisia odotuksia vaeltajilla on matkaa kohtaan. Haluammeko hiihtää mahdollisimman paljon kilometrejä vai retkeillä leppoisasti? Lisäksi jokaisen mieltymykset esimerkiksi hiihtotahdista ja ruokailusta on otettava huomioon. Näin vältymme yllätyksiltä maastossa ja retkestä tulee onnistuneempi.

Vaelluskohde

Ensisijainen kohde valikoitui helposti, sillä ryhmämme jäsenet halusivat nähdä Sarekin erämaa-alueet Ruotsissa. Unescon maailmanperintökohde on tunnettu vaativasta maastosta, jyrkistä huipuista sekä eristyneisyydestään. Siellä ei ole tupaverkostoa eikä merkittyjä reittejä. Olosuhteet voivat Sarekissa olla helmi-maaliskuussa vaativat. Suunnittelemamme reitti vie korkeimpien huippujen väliin keskelle kansallispuistoa, mutta pystymme tarvittaessa lyhentämään sitä tai kääntämään ahkiomme kokonaan toiseen suuntaan. Aloittelijan on helpoin aloittaa reiteiltä, joista löytyy tiheään tupia. Tällaisia ovat Suomessa esimerkiksi Hetta-Pallas ja Kilpisjärvellä kalottireitti kohti Haltia.

Fyysinen kunto

Kuka tahansa peruskuntoinen henkilö voi lähteä talvella reissuun, päivämatkat on vain mitoitettava sopiviksi. On huomioitava, että pakkasessa energiaa kuluu enemmän kuin kesällä ja on muistettava varata riittävästi ruokaa sekä tunnettava oma jaksamisensa. Lisäksi on tiedettävä millaista kylmässä toimiminen on ja varattava mukaan oikeanlaiset varusteet. Hiilihydraatteja ja rasvaa on syytä tankata ennen matkaa, jotta kropan energiavarastot ovat täynnä.

Varusteet

Tärkeimmät varusteet talvivaellukselle ovat hyvä ja kestävä teltta, riittävän lämmin makuupussi, ahkio, tunturisukset ja tehokas retkikeitin. Varusteita on hyvä päästä testaamaan ennen reissua ja varmistettava, että ne ovat toimivia. Seuraavassa tekstissä kirjoitamme tarkemmin aiheesta!

Vinkkejä lukemiseksi

Hyvää luettavaa talviseikkailuista ovat esimerkiksi Kari “Vaiska” Vainion Ankarat avotunturit ja Kari “Poppis” Suomelan Valkoinen horisontti.

Hanna, Jonni ja Matias / Partioaitta Jumbo

Talviretkeilyn ABC -videosarja

Jos talviretkeily ja -vaellus kiinnostaa, niin kannattaa katsoa Youtubesta Talviretkeilyn ABC – viisiosainen sarja, jossa käsitellään pukeutumista, pakkaamista, suunnittelua ja veden keittämistä lumesta. Katso videot täältä.

KOMMENTIT

Samanlaisia ​​blogeja


+ 66 kirjoitusta kategoriassa " Blogi, Talvivaellus, Vinkit ulkoilijalle"