BLOGI, OUTDOOR-URHEILU

Venlojen viesti 2018 – ensimmäinen suunnistuskilpailumme

Edeltävien päivien tunnelmia

Ensimmäinen suunnistuskisamme, Venlojen viesti 2018, on nyt takanapäin. Jukolan viestin yhteydessä järjestettävä naisten oma neliosainen Venlojen viesti pidettiin viime lauantaina Hollolassa Lahden läheisyydessä. Mietteet tapahtumasta ja itse suorituksesta ovat erittäin positiiviset, ottaen huomioon, että starttia edeltävänä iltana emme olleet edes varmoja, nähdäänkö meitä ollenkaan lähtöviivalla. Yksi joukkueemme jäsenistä oli sairastellut edellisen viikon ja vihdoin perjantaina varmistui, että asiaa lähtöviivalle ei ole. Koko tiimin yhteinen näkemys oli, että terveys ennen kaikkea, ja kukaan ei sairaana metsään lähde, joten kuumeinen varasuunnitelman pohtiminen alkoi.

Jukola pitää nettisivuillaan suunnistajapankkia, josta joukkue tai yksittäinen suunnistaja voi etsiä itselleen puuttuvaa paria. Olimme yhteydessä lähes kaikkiin pankissa oleviin suunnistajiin, mutta edelleen iltayhdeksältä olimme ilman paikkaajaa. Fiilikset tässä vaiheessa olivat sekavat, mutta päätimme lähteä aamulla kohti kisapaikkaa ja tiedustella siellä, miten tulisi toimia, kun meiltä puuttui 3. osuuden suunnistaja. Olisiko esimerkiksi mahdollista lähteä matkaan vain kolmella suunnistajalla ja jättää neljäs osuus juoksematta? Tärkeintähän meille oli kuitenkin itse kokemus, eikä tulosten tavoittelu.

Olisihan se pitänyt tietää, että aamulla kaikki näyttää paremmalta ja asioilla on tapana järjestyä. Lähdimme jokainen tahoillamme kohti Lahtea ja yhdellä oli niinkin mahtavaa matkaseuraa, että meillä oli jo korvaava suunnistaja ennen kuin kukaan ennätti tapahtumapaikalle asti. Kiitos toisen joukkueen siskosten äidin, joka varmuuden vuoksi oli ottanut suunnistuskamat matkaan ja lupautui paikkaajaksi tiimiimme!

Lähtöviivalla

Venlojen ensimmäinen osuus starttasi klo 14 yhteislähdöllä vanhalla kiitoradalla keskellä kilpailukeskusta. Lähdössä kilpailijat järjestetään numeroiden mukaan järjestykseen ja toimitsijat jakavat kilpailunumeroa vastaavat kartat. Eturiveiltä starttaavat kisan voittajasuosikit. H-hetken lähestyessä joukkueemme jännitys kasvoi kasvamistaan, varsinkin meidän ensimmäisen osuuden suunnistajalla. Aika tuntui matelevan ja samalla mieleen hiipi pieni paniikki, että kohta pitää jo mennä. Eniten meitä taisi jännittää säännöt ja ohjeet liittyen lähtöön ja vaihtoihin, mutta jälkeenpäin oli kiva huomata, että ne sujuivat helposti, kiitos hyvien järjestelyiden!

Venlojen viestiin lähdössä

Numero rintaan ja juoksemaan

Tänä vuonna Venloissa starttasi ennätysmäärä joukkueita, yli 1600. Lähtöalueella kuhinaa oli kuin muurahaiskeossa. Ainakaan starttia ei tarvinnut odotella yksin. Lähtölaukauksen pamahdettua oli epärealistinen tunnelma juosta kuumalla, pölyävällä Hälvälän sotilasalueella melkein 2000 muun kanssa. Päivä oli todella kuuma, reilusti yli 25 astetta eikä alueella ollut satanut yli kuukauteen. Vaatteet olivat hiestä märkänä ja naama pölyssä jo noin 500 metrin jälkeen ennen ensimmäistä leimausta, k-pisteessä lähtöbaanan päässä.

Venlojen viestin yhteislähtö

Tunnelmia osuuksilta

Ensimmäiset rastit menivät vähän hämmennyksen vallassa; miten tätä väkeä on näin paljon? Rastilta toiselle pääsi melkein katkeamattomassa jonossa, kunhan vain osasi valita oikean jonon. Hälvälän maasto on paikoitellen todella suppainen. Syvimmät supat laskeutuvat aina 40 metriin asti. Maaston merkityksen ymmärsi vasta seistessä valtavan supan laidalla. Seuratako pohjan kautta menevää, eli suorempaa ja raskaampaa reittiä vai kiertää laidalta kautta pidempi, mutta selvästi nopeampi ja helppokulkuisempi lenkki? Kiertäminen tuntui lähes joka tilanteessa paremmalta vaihtoehdolta. Itseään ei halunnut väsyttää varsinkaan heti osuuden alussa kiipeämällä jyrkkiä supan reunoja ylös.

Kaikki meistä taisivat suunnistaa suppamaastossa ensimmäistä kertaa. Supista haastavaa mäkiin ja kumpareisiin verrattuna tekee se, että supan näkee vasta hyvin läheltä. Pyöreän muotoisia suppia on myös haastavampi erottaa toisistaan. Jos tipahdat kartalta, on suppamaastossa yleensä haastavampaa päästä takaisin kartalle moneen muuhun maastotyyppiin verrattuna. Omalla osuudella oli siis hyvä vauhdin sijaan keskittyä olemaan tarkka oikean suunnan pitämisessä ja maaston luvussa. Venloissa suunnistamista helpotti kuitenkin paljon reiteille syntyvät urat ja lukemattomat kanssasuunnistajat.

Vaihtoon

Entäs ne kengät?

Tiimillämme oli jalassa Salomon S-Lab Sense 6 SG –maastolenkkarit. Maastossa oli edelleen hyvin kuivaa, metsä pölisi ja rapisi. Edes ojia ei tullut vastaan, että olisi voinut viilennysmielessä käydä uittamassa jalkansa. Kenkien sukkamainen istuvuus pölyävässä maastossa oli loistava etu. Kengän saa niin tiukasti jalkaan, että kivet, oksat, pöly ja muu roska pysyvät poissa, eikä kesken matkan tarvitse pysähdellä tyhjentämään kenkiä. Ihanaa! Lisäksi hyvä istuvuus takasi jälleen kerran suorituksen ilman rakkoja tai hiertymiä. Luotto kenkiin kasvaa jokaisen lenkin jälkeen, kun oppii missä kohti pito pettää. S-Lab Sensen kuviointi on erinomainen, jalka pysyi jyrkissäkin alamäissä siinä mihin sen laski, jos maastossa oli pienikin kivi tai juuri, johon tarrata. Nyt vielä ”odotellaan” kesälle sadekelejä, että päästään testaamaan kenkiä märissä olosuhteissa!

Melkein maalissa

Maaliviiva ylitetty

Hieman yli iltakahdeksan ankkurimme ylitti maaliviivan ja meidän tunnelma oli katossa. Kaikki tavoitteet oli täytetty, ehkä jopa ylitetty. Jokainen rasti oli löydetty, päivä oli ollut jännityksestä huolimatta todella hauska ja mieleenpainuva. Saimme olla tyytyväisiä omiin sekä koko joukkueen suoritukseen. Olimme olleet melko varmoja, että ankkuriosuuden juoksijamme olisi ollut mukana uusintalähdössä, mutta ehdimmekin suorittaa kaikki vaihdot reilusti ennen sitä. Uusintalähdössä kaikki tiettyyn kellonaikaan saapumattomien joukkueiden jäljellä olevat osuudet lähtevät yhtä aikaa metsään. Oma ankkurimme pääsi metsään jo noin puoli tuntia ennen uusintalähtöä.

Taskussa oli ensimmäinen tulos Venloista. Sijoituksemme 1348 ei ehkä päätä huimaa, mutta meille onnistuneet osuudet ja tiimin maaliin saaminen olivat juuri sitä, mitä lähdimmekin hakemaan. Mahtavaa! Sairastunut tiimin jäsenemmekin pääsi kuitenkin paikalle nauttimaan tunnelmasta ja kannustamaan muita tiimiläisiä. Jo pelkästään katsojan ja kannustajan näkökulmastakin tapahtuma oli unohtumaton ja tunnelma huikea! Ensi vuona tavoitteena on ainakin, että koko joukkue pääsisi kisaan mukaan eli päätös on tehty: 2019 Venloissa Kangasalla nähdään!

Erika toimii myyjänä Yrjönkadun Partioaitassa.

Kenkävalinta Salomon S-Lab Sense 6 SG. Samat hyvät ominaisuudet kaikissa S-Lab Sense -kengissä. Tutustu valikoimaan »

  • Endorfit: sukkamainen rakenne. Pitää jalan tukevasti paikoillaan ja tekee kengästä istuvan
  • Profeel film: pistosuoja välipohjassa suojaa teräviltä painaumilta
  • Quicklace: pikanauhoitus ja tasku nauhalle ja nauhalukolle
  • Contagrip-ulkopohjan materiaali on liukkaisiin oloihin optimoitu Premium Wet traction -kumi
  • Matala profiili: 4 mm korkeusero
  • Paino 225 g (UK 8,5)
KOMMENTIT

Samanlaisia ​​blogeja


+ 66 kirjoitusta kategoriassa " Blogi, Outdoor-urheilu"